KENMERKEN VAN OEDEEM
Oedeem is een ophoping in een lichaamsdeel, ten gevolge van deze ophoping ontstaat een zwelling. Er zijn verschillende soorten oedeem te onderscheiden, namelijk lymfoedeem, lipoedeem en veneus oedeem. De verschillende soorten oedeem kunnen ook gecombineerd voorkomen.
Lymfoedeem betekent letterlijk vochtophoping en kan ontstaan wanneer het lymfestelsel is beschadigd of lymfeklieren zijn verwijderd. De vochtophoping kan het gevolg zijn van een aangeboren aandoening, chemotherapie, trauma, operatie, bestraling of kanker.
Bij lipoedeem is er sprake van ongelijkmatige verdeling van het vetweefsel, waardoor er plaatselijk vetophopingen ontstaan. Lipoedeem betekent letterlijk vetophoping en zit meestal op de heupen, dijen, benen of armen.
Wij spreken van veneus oedeem als er sprake van toename van het oedeem in de loop van de dag. De vochtophoping zit vaak in de onderbenen en enkels. Dit wordt veroorzaakt door een onvoldoende functionerend bloedvatenstelsel. Deze vorm van oedeem komt voor bij mensen die langdurig zitten of staan, bij zwangeren en ouderen.
MANUELE LYMFEDRAINAGE
Manuele lymfedrainage is een massagetechniek die de afvoer van lymfevocht stimuleert. Deze stimulatie is nodig om het vocht via de lymfevaten af te voeren. Met ritmische en pompende druk verplaatst de huidtherapeut het vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer beter functioneert. Hierbij wordt de natuurlijke stroom van het lymfestelsel gevolgd. Dit heeft een ontspannend en pijndempend effect. Deze behandeling wordt meestal met andere behandelingen gecombineerd.
VOORZORG
Het is niet nodig om de huid voor te bereiden op de behandeling. Zorg dat u op de dag van de afspraak geen lotion of crèmes aanbrengt op het te behandelen gebied.
DE BEHANDELING
Om oedeem te verminderen zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Indien u slecht te been bent verlenen wij ook ambulante oedeemtherapie, dat betekent dat wij bij u aan huis komen. Om het effect van oedeemtherapie te versterken kunnen de behandelingen gecombineerd worden uitgevoerd. De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u.
Bij extreme oedeemvorming kan het nodig zijn om eerst te starten met compressietherapie. De benen of armen worden op en speciale manier ingezwachteld. Door te zwachtelen met druk wordt de spierpomp ondersteund, waardoor het vocht weer terugstroomt naar uw aderen. Hierdoor neemt de bloedvoorziening in het weefsel weer toe en wordt een wond voorkomen of zal een wond sneller genezen.
Soms wordt er een elastische lymfetape aangebracht die enkele dagen op het behandelde gebied blijft zitten. Door met een bepaalde techniek lymfetape aan te brengen, wordt de huid gelift. Hierdoor wordt bij elke beweging de lymfeafvoer gestimuleerd.
Ter ondersteuning van oedeemtherapie wordt regelmatig endermologie gebruikt. Het apparaat is instaat om het weefsel met een knedende, in- en uitrollende beweging te behandelen. Dit stimuleert het bindweefsel, het bloedvatenstelsel en het lymfesysteem. De werking van het LPG apparaat is uitermate geschikt om oedeem, verhardingen (fibrose) en littekens te behandelen. Tijdens deze behandeling draagt u een speciale bodysuit. Deze bodysuit kunt u bij ons aanschaffen.
Als het vocht is verdwenen en een eventuele wond is genezen, is het noodzakelijk dat u therapeutisch elastische kousen gaat dragen. Deze steun is blijvend noodzakelijk, omdat het defect aan de aderen of lymfebanen niet verholpen kan worden. Bij alle vormen van oedeem is het uitgangspunt om steunkousen in de onderhoudsfase aan te meten. Deze steunkousen ondersteunen de werking van het bloedvatenstelsel en de afvoer van het lymfevocht. Alleen bij een therapeut kunt u deze therapeutisch elastische kousen aan laten meten. Dit zijn steunkousen vanaf klasse twee tot en met vier. Soms is een steunkous niet geschikt, wij meten in een uitzonderlijk geval de ReadyWrap aan. Op andere lichaamsdelen meten wij een pad of drukverband aan van JoViPak.
NAZORG
Het is belangrijk om op uw eigen tempo voldoende te bewegen. Dit ondersteunt uw bloedvatenstelsel en lymfestelsel. Bij aangedane benen adviseren wij oefeningen om de kuitspierpomp te activeren. Verder kunt u bij aangedane armen het beoefenen van nordic walking overwegen. Andere adviezen die betrekking op uw specifieke situatie hebben worden tijdens het behandeltraject besproken.
U kunt een afspraak maken bij de ergotherapeut als u of uw partner de steunkous(en) niet zelfstandig aan en uit krijgt. De ergotherapeut kijkt samen met u naar een hulpmiddel dat bij u past.
RESULTATEN
Binnen vier weken merkt u dat de zwelling minder wordt.
AANTAL BEHANDELINGEN & BEHANDELFREQUENTIE
Doorgaans wordt er gestart met twee of drie behandelingen per week. Na vier weken kan dit worden afgebouwd. We meten daarna speciale steunkousen of ander materiaal aan om het resultaat te behouden.
VERGOEDINGEN
De behandeling van oedeem wordt in de meeste gevallen volledig of gedeeltelijk vergoed. Dit is afhankelijk van uw basis en aanvullende zorgverzekering. Vraag naar de polisvoorwaarden bij uw zorgverzekeraar. Wij hebben zorgovereenkomsten voor oedeemtherapie met alle zorgverzekeraars. Raadpleeg het vergoedingenoverzicht voor meer informatie. SKINMED is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en onze huidtherapeut is geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.
TARIEVEN
Vergoeding vanuit de zorgverzekeraar is mogelijk
Oedeembehandeling: een zitting | conform afspraken met de zorgverzekeraar |
Ambulante oedeembehandeling: een zitting | conform afspraken met de zorgverzekeraar |
AFSPRAAK MAKEN
Tijdens een intakegesprek bespreekt u eerst uw vragen en verwachtingen met de huidtherapeut. De huidtherapeut bekijkt uw huid en stelt een aantal belangrijke vragen over uw huid. Vervolgens stelt de huidtherapeut samen met u een persoonlijk behandelplan op. Aan de hand van het behandelplan wordt een prijsindicatie gegeven.
Voor het intakegesprek reserveren wij 45 minuten in de agenda. We bieden het eerste intakegesprek kosteloos* en vrijblijvend aan. Een afspraak voor het intakegesprek kunt u maken via 06-30058505, info@skinmed.nl of het afsprakensysteem.
* Lees de algemene voorwaarden